NADRAŽENA KOŽA PAZUHA, UZROCI I PREVENCIJA

Hidratizira i hrani kožu

Nadražena koža pod pazuhom je puno češći problem nego što mislimo. Upotreba određenih proizvoda za svakodnevnu higijenu može izazvati reakciju na najosjetljivijim dijelovima tijela poput pazuha, što pridonosi nastajanju crvenila kože ili svrbeža ako ne njegujemo i primjereno održavamo taj dio tijela. Ali, zašto nastaje iritacija kože na području pazuha?

Budući da je riječ o osobito osjetljivom dijelu tijela koji prima malo sunčeva svjetla, područje pazuha izloženo je vanjskim agresijama kao što je depilacija ili trenje zbog dodira s odjećom. Isto tako, prekomjerno znojenje može biti još jedan od glavnih uzročnika iritacije i svrbeža na području pazuha. Odabir dobrog dezodoransa općenito pomaže u sprječavanju tog problema, međutim, koji su drugi uzroci uslijed kojih mogu nastati iritacije kože pod pazuhom?

Glavni uzroci iritacije kože na području pazuha i kako ih spriječiti

Depilacija

Stalna upotreba britvica za brijanje može oštetiti kožu i zbog toga je preporučljivo s vremena na vrijeme promijeniti vrstu spravice za brijanje, a bilo bi poželjno odabrati britvice s jastučićem s hidratantnim djelovanjem. Isto tako, samo brijanje bit će puno lakše ako upotrebljavamo gel za brijanje pod tušem, jer topla voda otvara pore i olakšava uklanjanje dlačica.

Upotreba voska za depilaciju na području pazuha drugi je čimbenik koji pogoduje stvaranju iritacija te se stoga uvijek mora dobro hidratizirati ovo područje nakon depilacije.

Nepotpuna higijena

Neodržavanje svakodnevne primjerene higijene na području pazuha može prouzročiti širenje bakterija uzročnika iritacija i nastanka neugodnog mirisa. Budući da je riječ o vrlo osjetljivom dijelu tijela,  sklonom vlazi i kamo ne dopire sunčevo svijetlo, to pogoduje uvjetima za nastajanje svrbeži i kiselosti kože pazuha.

Nedostatna eksfolijacija i pravilna njege kože   

Koža pod pazuhom, kao i na drugim dijelovima tijela, treba disanje, znojenje i hidrataciju, jer i ovdje, kao i na drugim dijelovima kože, nastaju otpadne tvari i mrtve stanice. K tome se na ovom području stalno stvara trenje zbog dodira s odjećom, čime se još više potiče prevelika osjetljivost.

Stoga moramo biti ustrajni u njezi kože i primjenjivati kreme i proizvode namijenjene određenoj vrsti kože, po mogućnosti preko noći. Zašto? S obzirom na to da noću naše tijelo ima smanjenu fizičku aktivnost, dolazi do povećane regeneracije tkiva dok se tijelo odmara.

Dermatitis izazvan drugim proizvodima

Upotreba određenih mirisa na području pazuha ili dezodoransa koji sadržavaju alkohol, kao i primjena nekih kućnih pripravaka poput limuna ili soda bikarbone prema „preporukama“ brojnih internetskih portala kao „rješenje“ za mrlje na koži, mogu prouzročiti teške iritacije i alergije na ovom dijelu tijela.

U tom slučaju, neophodno je odabrati dobar dezodorans. 

Kako se liječi nadražena koža pod pazuhom?

Uglavnom, očuvanjem primjerene hidratacije na ovom području. Osim toga, u većini slučajeva, takve iritacije kože mogu brzo nestati uz održavanje pravilne osobne higijene i tuširanje te primjenom dezodoransa koji imaju blago djelovanje na kožu.

Međutim, ako nadražaj kože ili neugodni mirisi ne prestaju, to su problemi koji mogu upućivati na druge vrste simptoma, a u slučaju njihove pojave preporučuje se da se obratite za savjet liječniku specijalisti.

Područje pazuha može vas upozoriti na vaše zdravlje

Koža pod pazuhom sastoji se od vrlo velikoga broja žlijezda znojnica i kao što smo prethodno već napomenuli, to je područje koje pogoduje razvoju bakterija uzročnika neugodnog mirisa.

U nekim slučajevima, takvi neugodni mirisi mogu upozoriti na zdravstvene probleme koji se odnose na hormonalne promjene, odnosno mogu biti znak moguće šećerne bolesti uslijed poremećene sposobnosti tijela za regulaciju šećera.

Sada kada ste se pobliže upoznali s mogućim uzrocima i posljedicama iritacija pod pazuhom ili neugodnim mirisima koje mogu prouzročiti, pozivamo vas da otkrijete našu paletu Lactovit dezodoransa, koji imaju patentiranu tehnologiju inkapsulacije koja djeluje prema potrebi i to kada tijelu zatreba zbog promjene temperature, vlage ili trenja kože pod pazuhom, na taj način optimizirajući svoju učinkovitost protiv znojenja i pojave neugodnog mirisa.

Osim toga, formule obogaćene aktivnim mliječnim tvarima i bez alkohola, smanjuju iritacije za 65 %, pružajući savršeni omjer učinkovitosti kako bi se održala čvrsta i hidratizirana koža pod pazuhom.