PRAVILNO PRANJE RUKU PRVI JE KORAK ZA OČUVANJE ZDRAVIH RUKU, SUZBIJANJE VIRUSA I SPRJEČAVANJE ZARAZA

Hidratizira i hrani kožu

Održavanje pravilne osobne higijene, osim redovitog pranja ruku, samo su neke od neophodnih mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje virusa.

U nastavku dijelimo s vama sve što trebate znati o tome kako možete pridonijeti u prevenciji koronavirusa, uz pravilno održavanje higijene i hidrataciju ruku.

Važnost pranja ruku u svakodnevnom životu prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji

U skladu s obavijestima Svjetske zdravstvene organizacije „vrlo otporni patogeni mikroorganizmi, prijenosnici bolesti, postali su dio našeg sadašnjeg okruženja. Slijedom toga, jedina moguća mjera za suzbijanje i prevenciju novih žarišta infekcija svodi se na kontrolu i osnovne preventivne mjere kao što je pranje ruku kao osnovne mjere za očuvanje osobne sigurnosti.“

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, mogućnost obolijevanja od bolesti usko je povezana s pravilnom higijenom ruku.

Pranjem ruku može se spriječiti koronavirus?

Odgovor je višestruko potvrdan. Pranje ruku jedna je od glavnih mjera za sprječavanje zaraze virusom. U nastavku navodimo sljedeće upute kojih se treba pridržavati kako biste spriječili opasnost od zaraze:

 1. Ostanite doma kad god je to moguće.
 2. Održavajte fizički razmak.
 3. Pravilno perite ruke.
 4. Prekrijte usta laktom kad kašljete.
 5. Dezinficirajte predmete koji su možda mogli doći u dodir s virusom.
 6. Presvucite odjeću kad dođete kući i operite je.
 7. Češće se tuširajte i pojačajte osobnu higijenu, osobito ako dolazite izvana.
 8. Obratite se zdravstvenom osoblju ako imate simptome.

Stoga se moramo držati svih mjera predostrožnosti i jednostavnom gestom kao što je pranje ruku, onoliko puta koliko smatramo potrebnim u našoj svakodnevnoj rutini, bilo za vrijeme razdoblja ograničenja kretanja ili u budućnosti.

Naše su ruke glavni prijenosnici patogenih mikroorganizama s obzirom na to da rukama nesvjesno dodirujemo lice ili ih približavamo ustima ili očima.

Kako prati ruke na primjereni način?

Ključne upute o tome kako pravilno oprati ruke u pet koraka:

 1. Smočite ruke vodom.
 2. Nanesite dovoljnu količinu sapuna potrebnu za obje ruke.
 3. Trljajte ruke jednu o drugu. Pri tome je potrebno temeljito trljati oba dlana, ispreplitati prste te dobro oprati gornji dio šake i vrške prstiju.
 4. Na kraju, dobro osušite ruke ručnikom ili papirom za jednokratnu upotrebu i dovršite pranje time što ćete očistiti i slavinu koju ste na početku odvrnuli.

Pobliže možete pregledati svaki pojedini korak ovdje.

U kojim se slučajevima preporučuje pranje ruku?

Pranje ruku mora biti učestalo tijekom cijelog dana, od trenutka kad ustanemo do odlaska na počinak s obzirom na to da su naše ruke u stalnom dodiru sa svime što nas okružuje, bilo da se nalazimo kod kuće ili pri odlasku na posao, kao i u trgovinama samoposluživanja, ljekarnama ili drugim dopuštenim mjestima.

Prema tome, u kojim se slučajevima preporučuje pranje ruku? U glavnim crtama, primjerice, prije i nakon dodirivanja namirnica, prije svakog jela, kad kašljemo, nakon posjeta bolesnicima, ili ako smo dodirivali novac.

Virusi i bakterije postoje svuda oko nas i u svakoj od spomenutih aktivnosti, a opasnost da se zarazimo postoji pri samom dodiru.

Važno je očuvanje vlažnosti kože i hranjiva njega kako bi se spriječilo isušivanje, nadraženost i pretjerana osjetljivost kože.

Iznimno je važno brižno njegovati kožu i održavati njezin pH, jer naša je koža organ koji nam služi kao zaštitni omotač, djelujući kao barijera protiv vanjskih čimbenika kao što su onečišćenje, promjene temperature ili djelovanje bakterija, kao i drugi unutarnji čimbenici poput starenja ili utjecaja hormona.

Previše intenzivna higijenska rutina uz učestalo izlaganje djelovanju vode i sapuna može poremetiti pH vrijednost naše kože i narušiti njezin lipidni sloj, što može izazvati nastanak simptoma koji upućuju na dehidraciju, isušivanje, crvenilo i osjetljivost kože.

Hranjive formule Lactovit proizvoda štite lipidni sloj kože kojime se sprječava njezina dehidracija.

Prema tome, primjerena higijena ruku u ovim okolnostima ključni je čimbenik za našu zaštitu. S druge strane, hidratacija ruku postala je važan dio ovog postupka,
a redovito nanošenje losiona i hidratantnih krema pridonose optimalnoj razini hidratacije nužne za njegu ruku.

Također treba imati u vidu i hidrataciju cijeloga organizma, unošenjem preporučenih količina tekućine, kao i prehranu bogatu voćem i povrćem koja će pomoći u regulaciji ovih pokazatelja stanja naše kože.

Kako vam Lactovit može pomoći u održavanju higijene i njezi kože?

Neophodni su nam preporučeni proizvodi za njegu naše kože. Jedna od glavnih marki specijaliziranih za osobnu higijenu je Lactovit.

Lactovit proizvodi pružaju prednosti i blagotvorna svojstva mlijeka u svojim formulama, koje su vrlo blage i nježne za kožu, a mogu ih upotrebljavati svi članovi obitelji.

Paleta gelova za tuširanje zadovoljava potrebe svih tipova kože, kao što su, primjerice, hranjiva njega, zaštita i obnavljanje kože. Osim toga, njihove formule sadržavaju kompleks proteina i kalcija koji učvršćuje kožu i dubinski je hrani kako bi se koža očuvala čvrstom i mladom.